4.51 (180)
Przepis na wieprzowinę w cieście z pieczonymi warzywami
polędwica wieprzowa 1.5 kg
drożdże 5 g
jajka 3 szt.
masło 200 g
mleko 250 ml
mąka 275 g
miód 20 g
olej 40 ml
seler 100 g
marchewka 4 szt.
bulion wołowy 500 ml
sól 12 g
pieprz 6 g
musztarda 80 g
żurawina 250 g
Ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. 150 g mąki mieszamy z drożdżami. Dodajemy mleko w temp. pokojowej, 2 jajka i mieszamy. Dosypujemy resztę mąki, sól i mieszamy ponownie. Dodajemy 100 g miękkiego masła i zagniatamy ciasto. Przykrywamy i pozostawiamy na 15 min
Mięso: pozostałe masło topimy z łyżką oleju na patelni. Polędwiczkę oprószamy solą i pieprzem, wkładamy na patelnię, obsmażamy z każdej strony, aż się zrumieni.
Zawijanie: ciasto kładziemy na posypanej mąką powierzchni i zagniatamy przez 10 min. Rozwałkowujemy cienko na prostokąt. Obsmażony filet smarujemy musztardą i owijamy ciastem, smarując brzegi białkiem i zlepiamy. Smarujemy żółtkiem rozmąconym z odrobiną wody. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy 15 min.
Warzywa: marchew i seler obieramy, kroimy w duże słupki. Wkładamy do miski z pozostałym olejem i miodem, oprószamy grubą solą i pieprzem, mieszamy. Układamy warzywa wokół mięsa i pieczemy jeszcze 30 min, mieszając je od czasu do czasu.
Sos: bulion mięsny odparowujemy, mieszamy z sosem spod smażenia mięsa. Następnie wrzucamy żurawiny, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5–6 min.
Podanie: polędwicę po krótkim odpoczynku kroimy w plastry, podajemy z pieczonymi warzywami i gorącym sosem żurawinowym.
Porady
Zobacz też: Combry jagnięce w cieście solnym