Franziska

Wielkanocny wieniec drożdżowy

Ocena:

5 (1)

  • 1 godz. 25 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Wielkanocny wieniec drożdżowy to piękne, plecione ciasto ozdobione kolorowymi pisankami z czekolady. Na pewno przyciągnie wzrok gości podczas świątecznej uczty i zbierze mnóstwo pochwał. Najlepiej smakuje tego samego dnia, kiedy roztacza po domu zapach świeżego, drożdżowego ciasta. Puszyste kromeczki warto posmarować masłem lub powidłami. Sprawdźcie, jak zrobić wieniec wielkanocny. Z naszymi instrukcjami nie może się nie udać.

Składniki:

  • mąka pszenna  500 g

  • cukier  80 g

  • skórka z cytryny  3 g

  • mleko  265 ml

  • sól  2 g

  • masło  75 g

  • drożdże  25 g

  • mleko  250 ml

  • jajka  8 szt.

Wielkanocny wieniec drożdżowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy cukier i skórkę z cytryny. Mieszamy drewnianą łyżką. W środku robimy zagłębienie. Podgrzewamy 250 ml mleka w rondelku.

  • Krok 2:

    Rozpuszczamy świeże drożdże w mleku. Wlewamy powstały płyn do wgłębienia w mące i mieszamy widelcem, żeby uzyskać zaczyn. Przykrywamy miskę i odstawiamy ją na 15 minut.

  • Krok 3:

    Łączymy zaczyn z 2 jajkami, miękkim (lub rozpuszczonym i przestudzonym) masłem i szczyptą soli. Mieszamy wszystkie składniki łyżką, a następnie zagniatamy przez 5 minut, aż powstanie zwarte, elastyczne ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.

  • Krok 4:

    Ponownie zagniatamy ciasto drożdżowe na oprószonym mąką blacie i dzielimy je na 3 równe części. Formujemy je w długie wałeczki. Zaplatamy w warkocz, podobnie jak na chałkę. Łączymy końce, żeby utworzyć wieniec.

  • Krok 5:

    Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół) lub 160°C (termoobieg). Umieszczamy drożdżowy wieniec wielkanocny na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy 5 małych, surowych jajek (koniecznie umytych). Lekko je dociskamy, żeby zrobiły zagłębienie. Przykrywamy ciasto bawełnianą ściereczką i odstawiamy je na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

  • Krok 6:

    Roztrzepujemy jajko z łyżką mleka i smarujemy nim wieniec. Wierzch możemy posypać cukrem perlistym. W środku warto ustawić wąską, żaroodporną szklankę, żeby gotowe ciasto miało odpowiedni kształt. Pieczemy wielkanocny wieniec drożdżowy przez 35–40 minut. Kiedy przestygnie, zastępujemy jajka kolorowymi, czekoladowymi pralinkami w kształcie pisanek. 

    Źródło: serwis partnerski Einfachkochen.de, https://www.einfachkochen.de/rezepte/osterkranz-nach-omas-geheimrezept

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne