wieniec_drozdzowy_z_makiem

Wieniec drożdżowy z makiem

Ocena:

4.52 (199)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 5 osób
Pyszny strudel z makiem inaczej

Składniki:

  • 2 szkl mąki
  • 0,5 szkl mleka
  • 2 dkg drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • 5 dkg margaryny
  • szczypta soli
  • 500 gr maku z puszki
  • 3 białka

Wieniec drożdżowy z makiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mleko zagrzać i rozpuścić w nim połowę cukru i drożdże, żółtka utrzeć z drugą połową cukru. Margarynę rozpuścić.
  • Wszystkie składniki połączyć dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce.
  • Białka ubić na pianę i wymieszać z masą makową.
  • Ciasto rozwałkować na prostokąt o długości ok 50x22 cm.
  • Rozsmarować masę makową i zwinąć w rulon. Położyć okrąg na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponacinać nożem dookoła cały strudel , każdą naciętą część wykręcić nacięciem do góry, wszystkie jednak w jedną stronę. Odstawić na ok 15-20 min do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok 40 min w piekarniku nagrzanym do ok 175 st.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne