wegierska_zupa_paprykowa

Węgierska zupa paprykowa

Ocena:

4.46 (177)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 5 osób
Przepis na tą zupę chodził za mną od czasu wycieczki do Węgier... Sycąca, ostra i bardzo paprykowa!

Składniki:

  • 30 dag mięsa wieprzowego
  • 20 dag boczku
  • 4 pomidory
  • 3 czerwone papryki
  • 1 duża cebula
  • 5-6 ziemniaków
  • 3 łyżki posiekanych łodyg selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • opakowanie drobnego makaronu lub zacierka
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sproszkowana papryka słodka
  • sproszkowana papryka chilli
  • sól

Węgierska zupa paprykowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso i boczek pokroić w kostkę, przyprawić słodką papryką, solą i chilli. Podsmażyć w garnku. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i podduś pod przykryciem.
  • Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę i pomidory. Zalej 6 szklankami wody, dodaj przecier pomidorowy i dobrze wymieszaj. Zagotuj, a następnie duś przez około 25 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaj rozdrobniony czosnek, seler naciowy oraz dopraw solą, papryką słodką i chilli do smaku. Duś przez kolejne 15 minut.
  • Zupę podawaj z drobnym makaronem, przybraną liśćmi selera.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne