Przepis na tą zupę chodził za mną od czasu wycieczki do Węgier... Sycąca, ostra i bardzo paprykowa!
Składniki:
30 dag mięsa wieprzowego
20 dag boczku
4 pomidory
3 czerwone papryki
1 duża cebula
5-6 ziemniaków
3 łyżki posiekanych łodyg selera naciowego
2 ząbki czosnku
opakowanie drobnego makaronu lub zacierka
3 łyżki przecieru pomidorowego
sproszkowana papryka słodka
sproszkowana papryka chilli
sól
Węgierska zupa paprykowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso i boczek pokroić w kostkę, przyprawić słodką papryką, solą i chilli. Podsmażyć w garnku. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i podduś pod przykryciem.
Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę i pomidory. Zalej 6 szklankami wody, dodaj przecier pomidorowy i dobrze wymieszaj. Zagotuj, a następnie duś przez około 25 minut od czasu do czasu mieszając.
Dodaj rozdrobniony czosnek, seler naciowy oraz dopraw solą, papryką słodką i chilli do smaku. Duś przez kolejne 15 minut.
Zupę podawaj z drobnym makaronem, przybraną liśćmi selera.