Getty/iStock
0 (0)
Wegańskie cynamonki to pyszne, pulchne bułeczki, które wyjęte z pieca pachną tak mocno, że trudno nie uszczknąć choć jednej z nich na gorąco. Warto jednak poczekać aż ostygną, bo przyozdobione lukrem są jeszcze bardziej smakowite. Pozbawione produktów odzwierzęcych typu: jajka, mleko i masło krowie, nic nie tracą na wartości. Wręcz przeciwnie, wegańskie cynamonki swobodnie mogą konkurować z tradycyjnymi i smakowo w ogóle się od nich nie różnią.
mleko roślinne 300 ml
drożdże 30 g
cukier 50 g
mąka pszenna 500 g
sól 3 g
masło roślinne 130 g
cukier trzcinowy 100 g
cynamon 15 g
woda 15 ml
cukier puder 80 g
Masło: roztapiamy je w dwóch osobnych rondelkach: w jednym 70 g, a w drugim 60 g. Odstawiamy do ostygnięcia.
Rozczyn: podgrzewamy mleko roślinne - powinno być letnie. Drożdże mieszamy z mlekiem, 1 łyżką cukru. Na wierzch sypiemy szczyptę mąki. Czekamy 15 minut aż drożdże zaczną pracować i zwiększą swoją objętość.
Ciasto: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozczyn, roztopione masło (70 g) i wyrabiamy ręcznie na gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Miskę przykrywamy ściereczką. Surowe ciasto będzie szybciej rosło, kiedy nagrzejemy piekarnik do 30 stopni Celsjusza, a potem wsadzimy do niego miskę z drożdżową masą.
Wałkowanie: podrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy, starając się uzyskać kształt prostokąta.
Nadzienie: wierzch ciasta smarujemy roztopionym masłem (60 g). Następnie sypiemy na to 100 g cukru trzcinowego oraz 15 cynamonu. Do środka bułeczek możemy też wsadzić kawałki posiekanych orzechów włoskich.
Formowanie: zwijamy ciasto jak roladę i kroimy na kawałki wielkości 3-4 cm. Tworzymy z tego kształt ślimaka. Wegańskie cynamonki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, jedna przy drugiej. Mają być ciasno przytulone do siebie. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na jakieś 30 minut.
Piekarnik: gdy cynamonki rosną nagrzewamy go do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczemy je około 20 minut.
Lukier: do miski wsypujemy 8 łyżek cukru pudru i 2-3 łyżki wody. Ucieramy je przy pomocy drewnianej pałki. Polewamy nim przestygnięte wegańskie cynamonki.