Wegańskie brioche

Ocena:

4.58 (161)

Brioche, czyli delikatne bułeczki to doskonały pomysł na śniadanie. Proste w przygotowaniu rozpływają się w ustach. Świetnie smakują z konfiturą lub masłem orzechowym.

Składniki:

  • 500 g mąki
    30 g drożdży
    1 szklanka mleka roślinnego
    120 g margaryny
    4 łyżki cukru
    3 łyżki oliwy
    1 łyżeczka soli
    sezam do posypania

Wegańskie brioche - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy mlek i margarynę. Solimy i dodajemy oliwę. Dosypujemy cukru i wkruszamy drożdże. Zagniatamy ciasto

  • aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawiamy je na 45 minut do wyrośnięcia. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułki i wkładamy je do tortownicy. Odstawiamy na 30 minut. Bułki posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złotobrązowy kolor.

     

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne