Dieta ze smakiem, Kinga Paruzel

Wegański gulasz z pieczarek

Ocena:

4.49 (170)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
Soczewica i pieczarki grają tu główną rolę - dzięki nim gulasz jest smaczny, sycący i ma przyjemną konsystencję. Przepis pochodzi z książki "Dieta ze smakiem" Kingi Paruzel.

Składniki:

  • 1/2 szklanki czarnej soczewicy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g brązowych pieczarek
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • świeży koperek
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Wegański gulasz z pieczarek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Soczewicę wypłukać na sicie, zalać szklanką gorącej wody i gotować na średnim ogniu pod przykryciem 30–40 minut, aż zmięknie i wchłonie cały płyn.
  • Na rozgrzaną patelnię wlać olej rzepakowy i obsmażyć na nim pokrojone w talarki pieczarki – tak aby nabrały złotego koloru.
  • Do pieczarek dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze minutę.
  • Szpinak umyć, pokroić w paski i dodać do grzybów wraz z sosem sojowym. Całość doprawić płatkami chili i gałką muszkatołową.
  • Wszystkie warzywa zalać bulionem i zagotować.
  • W miseczce wymieszać mleko ze skrobią kukurydzianą, po czym dodać do grzybów – zagotować i czekać, aż zgęstnieje. (Jeżeli całość jest za rzadka, należy dodać kolejną łyżeczkę skrobi wymieszaną z odrobiną mleka. Jeżeli całość jest za gęsta, dodać odrobinę mleka lub bulionu).
  • Gulasz wymieszać z ugotowaną soczewicą, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz świeżym koperkiem.

Porady

Zobacz też przepis na gulasz z indyka

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne