udka_w_maslance

UDKA W MASLANCE

Ocena:

4.47 (200)

  • 24 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
Delikatne i kruche mięsko.

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka,
  • 2 szklanki maślanki naturalnej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka pieprzu mielonego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
  • 2 szczypty rozmarynu,
  • 1 łyżka miodu ,
  • 1/4 szklanki oleju+2 łyżki.

Udka w maslance - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W misce wymieszać składniki:maślankę, 1/4 szklanki oleju,zmiażdżony czosnek,sól, kmin, pieprz, rozmaryn, miód.Do większego foliowego worka włożyć ćwiartki, zalać zalewą z maślanki, worek zawiązać.Potrząsnąć workiem, aby marynata pokryła wszystkie udka. Odstawić na noc w chłodne miejsce.
  • Udka wyciągnąć z worka, wlożyc do zaroodpornej formy wyłozonej folią.Polać udka 2 łyzkami oleju.Piec ok 40 min w temp.220stopni.
  • Aby kmin miała łagodniejszy smak mozna go chwilę przed zmieleniem podprażyć na patelni.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne