tort_z_masa_czekoladowa

Tort z masa czekoladową.

Ocena:

4.52 (166)

  • 60 min.
smaczny i dobry.

Składniki:

  • Przepis na biszkopt:
  • * 6 jajek
  • * 2 niepełne szklanki mąki pszennej
  • * 1 szklanka cukru
  • * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • * 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
  • # MASA WANILIOWA
  • # 15 dag masła lub margaryny
  • # 15 dag cukru
  • # 1/4 litra mleka
  • # 2 żółtka
  • # 1 dag mąki ziemniaczanej
  • # 1 cukier waniliowy

Tort z masa czekoladową. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepis na masę waniliową: Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym na pulchną masę. Do masy żółtkowej dolewać po trochu gorące mleko i zagęszczać w rondelku na brzegu płyty. Ostudzić. Masło utrzeć na pulchną masę, połączyć z masą żółtkową.
  • Do masy można dodać kakao. Wtedy będzie masa kakaowa.
  • 1 porcja masy wystarczy, żeby 1 raz przełożyć biszkopt.
  • Przełożony biszkopt posypać startą czekoladą. Biszkopt: Utrzeć jajka, cukier i cukier waniliowy. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko utrzeć na gładką masę.
  • Upiec. Można przełożyć kremem waniliowym lub kakaowy.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne