Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy (o średnicy 23-25 cm) i piec około 30 min .w temperaturze 170 stopni. Biszkopt kakaowy-postępujemy tak samo...z tym że zamiast maki ziemniaczanej dodajemy 2łyżki kakao krem waniliowy Masło wkładamy do miski. Ręcznym mikserem ubijamy je na puszysty krem, dodając po trochu przesiany cukier puder, zagęstnik do śmietany i cukier waniliowy . Żółtka rozkłócamy widelcem i po troszku dodajemy do kremu, cały czas ubijając. poncz Do szklanki gorącej wody wsypujemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy. Dodajemy 2 krople esencji arakowej i ewentualnie alkohol. Nasączamy tym ponczem każdą warstwę biszkoptu oddzielnie