Tort michałkowy

Ocena:

4.47 (198)

  • 50 min.

Oryginalny tort, zachwyci smakiem.

Składniki:

  • BISZKOPT(na okrągłą formę):
  • 4 jajka
  • 125 gr. cukru
  • 125 gr. mąki
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • KREM:
  • 3 śmietanki 30% (po 150 gr.)
  • 3 duże batoniki czekoladowe (typu Prince Polo)
  • 15 cukierków Michałków
  • 3 zagęszczacze do śmietany (śmietan fix)

Tort michałkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przygotowanie biszkoptu:
  • Oddzielić białka od żółtek, białka ubić z szczyptą soli. Dodać cukier, ciągle ubijając mikserem. Mikser odłożyć, resztę ubijać ręcznie. Dodawać po jednym żółtku i znowu wymieszać. Mąkę z proszkiem przesiać i dodawać po trochu do masy. Mieszać. Blachę wysmarować tłuszczem i wyciąć kółko z gazety i położyć je do natłuszczonej blachy. Wlać ciasto i piec w nagrzanym do 150stC ok. 35 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Przygotowanie kremu:
  • Odłożyć ok. 5 Michałków, resztę wraz z batonikami pokruszyć do miski. Śmietanki ubić i dodać zagęszczacze do śmietanki. Do ubitej śmietany dodać pokruszone słodycze i wszystko ze sobą dobrze wymieszać. Krem położyć na biszkopt. Udekorować pozostałymi Michałkami. Tort włożyć na ok. 2-3 godzin do lodówki.

Porady

Zobacz także przepis na klasyczny tort śmietankowy

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne