Tort michałkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przygotowanie biszkoptu:
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić z szczyptą soli. Dodać cukier, ciągle ubijając mikserem. Mikser odłożyć, resztę ubijać ręcznie. Dodawać po jednym żółtku i znowu wymieszać. Mąkę z proszkiem przesiać i dodawać po trochu do masy. Mieszać. Blachę wysmarować tłuszczem i wyciąć kółko z gazety i położyć je do natłuszczonej blachy. Wlać ciasto i piec w nagrzanym do 150stC ok. 35 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowanie kremu:
Odłożyć ok. 5 Michałków, resztę wraz z batonikami pokruszyć do miski. Śmietanki ubić i dodać zagęszczacze do śmietanki. Do ubitej śmietany dodać pokruszone słodycze i wszystko ze sobą dobrze wymieszać. Krem położyć na biszkopt. Udekorować pozostałymi Michałkami. Tort włożyć na ok. 2-3 godzin do lodówki.