Masa na ozdoby ( na syrenkę wystarczy zrobić połowę porcji):
1/4 litra wody
12 dag masla lub margaryny
1/4 kg mąki pszennej
1 kg cukru pudru
1 olejek migdałowy
paczka wiórek kokosowych na wierzch tortu
barwniki spożywcze
Tort mała syrenka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną cukru.Gdy białka będą sztywne stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy wciąż ubijając. następnie dodawać po jednym żółtku i mieszać drewnianą łyżką. Następnie wsypać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie w miarę szybko wymieszać i wylać do dużej formy. Piec w temp.180C przez ok 35 min.
Krem: Ubijamy śmietanę z 1 łyżką cukru pudru jak śmietana zwiększy objętość dodajemy cukier puder wymieszany z waniliowym oraz Śmietan fixem.
Gotową masą i jagodami przełożyć biszkopt.
Masa: Wodę z tłuszczem zagotować, dodać przesianą mąkę.
Mieszać drewnianą łyżką, cały czas gotując, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka
i od łyżki.
Masę zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Do zimnej dodać dokładnie przesiany cukier puder i olejek migdałowy. W połowie dosypywanie cukru masa zrobi się rzadka, należy nadal dosypywać aż zrobi się plastyczna
Dobrze wyrobić.
Masę można barwić , najlepiej barwnikami w proszku lub w paście.