Tarta z kremem jaglanym i sezonowymi owocami

Ocena:

4.43 (183)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
Tarta z kremem jaglanym i owocami jest bardzo smaczna i efektowna – z łatwością zastąpi tort urodzinowy na przyjęciu. Jest dobrym rozwiązaniem dla alergików: bezmleczna, a jednak z białym kremem.

Składniki:

  • ciasto: 16 i 1/2 dag masła
  • 19 dag mąki pszennej
  • 6 dag cukru pudru
  • żółtko
  • krem: 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/4 szklanki (lub więcej, do smaku)
  • brązowego cukru
  • 3 łyżki oleju
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z całej cytryny
  • szczypta soli morskiej
  • 3 szklanki mleka roślinnego
  • 50 dag truskawek, malin, borówek

Tarta z kremem jaglanym i sezonowymi owocami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na ciasto: kroimy w kostkę 12 i 1/2 dag zimnego masła, następnie zagniatamy z resztą składników, dodając w razie potrzeby 1–2 łyżki zimnej wody. Gładkie, jednolite ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 1 godz. do lodówki.
  • Na krem: do rondelka z grubym dnem wkładamy wszystkie składniki – prócz owoców – i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po upływie godziny ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia o śr. ok. 28 cm.
  • Dno tortownicy lub formy na tartę wykładamy także papierem do pieczenia, boki natłuszczamy pozostałym masłem.
  • Wylepiamy ciastem, formując przy tym krawędź o wysokości ok. 2 cm. Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy np. ziarnami suszonej fasoli lub kulkami ceramicznymi. Pieczemy w temp. 200°C ok. 10 min.
  • Zdejmujemy papier i obciążenie, dopiekamy spód przez kolejnych 10 min, aż będzie chrupiący.
  • Pozostawiamy w formie do całkowitego ostygnięcia. Na ciasto wykładamy krem, a następnie owoce.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Porady

Zobacz też: tarta z jabłkami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne