Tarta mocca

Ocena:

4.54 (176)

  • 40 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Przepis na kawową tartę z orzechami

Składniki:

  • orzechy laskowe  1.5 szklanki

  • jajka  2 szt.

  • śmietana kremówka  120 ml

  • masło  150 g

  • mleko skondensowane  460 g

  • mąka  250 g

  • kawa  75 ml

  • kakao  20 g

  • cukier  30 g

  • cukier puder  60 g

  • wanilia  1 szt.

  • żelatyna  6 g

Tarta mocca - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto: cukier puder ubijamy z masłem. Dodajemy jajka, przesianą mąkę i kakao. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 2 godz. Rozwałkowujemy i wylepiamy formę na tartę (23 cm). Pieczemy 15–20 min w temp. 200°C.

  • Krok 2:

    Nadzienie: orzechy wrzucamy na blachę wyłożoną pergaminem i prażymy 5–8 min w temp. 160°C. Przenosimy na ściereczkę i rozcieramy, aby pozbyć się skórki. Obrane miksujemy na tłustą masę. Mleko łączymy z kawą i śmietanką podgrzaną z cukrem i laską wanilii. Ubijamy trzepaczką, aż do połączenia (wanilię usuwamy). Dodajemy masę orzechową i dalej ubijamy.

  • Krok 3:

    Żelatyna: rozpuszczamy ją w 4 łyżkach ciepłej wody lub mleka. Przenosimy płynną masę do garnka z grubym dnem i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 1 min. Gdy żelatyna napęcznieje, wlewamy ją przez sitko do gorącej masy orzechowej i mieszamy 1 i 1/2 min.

  • Krok 4:

    Tarta mocca: wylewamy krem na spód tak, aby dotrzeć do górnej krawędzi ciasta. Łyżką usuwamy pęcherzyki powietrza lub pianki zebrane na powierzchni. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez co najmniej 45 min do 1 godz. przed przeniesieniem do lodówki. Dekorujemy kandyzowanymi orzechami laskowymi.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne