Tarta migdałowa

Ocena:

4.48 (187)

  • 30 min.
  • dla 8 osób
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 35 minut
Porcja: 270 kcal
Składniki na 8 porcji

Składniki:

  • ciasto:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 7 łyżek masła
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • łuszcz do wysmarowania formy
  • nadzienie:
  • 40 dag moreli
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • krem:
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wody
  • 20 dag moreli

Tarta migdałowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić natłuszczoną formę do tarty, ponakłuwać widelcem.
  • Nadzienie: mąkę wymieszać z cukrem i sproszkowanymi migdałami, wyłożyć na ciasto.
  • Morele umyć, przekroić, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki. Ułożyć na warstwie nadzienia. Piec 30 minut w temp. 180°C.
  • Krem: morele sparzyć, ściągnąć skórę, usunąć pestki.(Morele można włożyć na 2 min do mikrofali na maksymalną temperaturę, aby zmiękły). Zmiksować, przetrzeć przez gęste sito.
  • Żółtka ubić z wodą w kąpieli wodnej. Gdy masa stanie się kremowa, dodać pulpę morelową i dalej ubijać. Wylać krem na tartę, oprószyć płatkami migdałowymi. Wsunąć tartę do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec ok. 5–7 minut, uważając, aby się nie przypaliła.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne