Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 35 minut
Porcja: 270 kcal
Składniki na 8 porcji
Składniki:
ciasto:
5 łyżek cukru pudru
7 łyżek masła
3 łyżki mielonych migdałów
szczypta soli
łuszcz do wysmarowania formy
nadzienie:
40 dag moreli
3 łyżki mąki
3 łyżki mielonych migdałów
2 łyżki cukru
3 łyżki płatków migdałowych
krem:
2 żółtka
2 łyżki wody
20 dag moreli
Tarta migdałowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić natłuszczoną formę do tarty, ponakłuwać widelcem.
Nadzienie: mąkę wymieszać z cukrem i sproszkowanymi migdałami, wyłożyć na ciasto.
Morele umyć, przekroić, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki. Ułożyć na warstwie nadzienia. Piec 30 minut w temp. 180°C.
Krem: morele sparzyć, ściągnąć skórę, usunąć pestki.(Morele można włożyć na 2 min do mikrofali na maksymalną temperaturę, aby zmiękły). Zmiksować, przetrzeć przez gęste sito.
Żółtka ubić z wodą w kąpieli wodnej. Gdy masa stanie się kremowa, dodać pulpę morelową i dalej ubijać. Wylać krem na tartę, oprószyć płatkami migdałowymi. Wsunąć tartę do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec ok. 5–7 minut, uważając, aby się nie przypaliła.