Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.52 (182)
Soczysta szynka w miodowej glazurze - pyszna!
szynka gotowana 2.5 kg
brązowy cukier 110 g
miód 170 g
musztarda dijon 30 g
goździki 2 g
woda 60 ml
Szynkę nacinamy na ok. 5-mm plastry, nie docinając ich do końca.
W małym rondelku, na dużym ogniu, łączymy brązowy cukier, miód, musztardę, goździki i wodę. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści.
Szynkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z przykrywą. Wylewamy glazurę na szynkę, upewniając się, czy polewa rozeszła się też pomiędzy rozdzielonymi plastrami. Pieczemy w temp. 130°C przez 6–8 godz., polewając co godzinę wytwarzającym się sosem.
Podajemy natychmiast lub po podgrzaniu. Po wyjęciu szynki z naczynia, sos z pieczenia przelewamy do małego rondelka.
Podgrzewamy go przez 5–7 min, aż zgęstnieje. Za pomocą pędzla przenosimy sos na szynkę i podpiekamy przez 4–5 min w temp. 240°C.