Szybki placek jabłkowy z patelni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Sos:cukier wsypujemy na rozgrzaną patelnię, wlewamy łyżkę wody i karmelizujemy. Dolewamy śmietanę, stale mieszając, doprowadzamy do wrzenia, gęsty sos odstawiamy do wystudzenia. Ciasto:piekarnik rozgrzewamy do temp.
200ºc. Łyżkę masła roztapiamy, ucieramy z jajkami, mlekiem, mąką, łyżką cukru, ekstraktem i szczyptą soli. jabłko obieramy, dzielimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki. resztę masła i cukru karmelizujemy na patelni o śr. 24 cm (takiej, którą możemy włożyć do piekarnika). Wlewamy ciasto, wtykamy w nie plasterki jabłek, wstawiamy do piekarnika na 18–22 min. oprószamy cukrem pudrem, polewamy sosem karmelowym. Możemy podać z lodami waniliowymi