4.51 (201)
Szpinak idealnie sprawdza się jako farsz do placków, tart i pieczonych pierogów. Tym razem prezentujemy przepis na szpinak zapiekany z mielonym mięsem w cieście filo.
czosnek 2 ząbki
mięso mielone 500 g
masło 50 g
gorgonzola 200 g
szpinak 400 g
sól 3 g
pieprz 3 g
rozmaryn 5 g
gałka muszkatołowa 2 g
ciasto filo 4 szt.
oliwa z oliwek 30 ml
Piekarnik: rozgrzewamy do temp. 220°C.
Farsz: oliwę podgrzewamy z rozmarynem na dużej patelni, dodajemy mięso i smażymy przez 3 min. Od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką, aby je rozdrobnić. Dodajemy starty czosnek i smażymy kolejne 2 min. Wrzucamy szpinak baby i podgrzewamy jeszcze 3 min, mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ciasto filo: jeden płat rozkładamy w naczyniu do zapiekania tak, aby jego brzegi wystawały na zewnątrz. Smarujemy go odrobiną stopionego masła. W podobny sposób postępujemy z pozostałymi płatami ciasta.
Wypełnienie: wkładamy do naczynia farsz mięsno-szpinakowy. Środek posypujemy pokruszoną gorgonzolą i zakrywamy zwisającym ciastem, układając je dekoracyjnie.
Pieczenie: wierzch zapiekanki skrapiamy resztą stopionego masła i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pieczemy 10–15 min, uważając, by ciasto się nie spaliło.
Porady
Szpinak jest idealnym źródłem magnezu, który jest zalecany dla osób żyjących w stresie. Magnez obniża podatność na stres i ma właściwości uspokajające.