Szpinak z krewetkami i pieczarkami

Ocena:

4.44 (200)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Przepis na sałatkę ze szpinakiem, krewetkami i pieczarkami

Składniki:

  • 30 dag szpinaku
  • 20 dag pieczarek
  • soki skórka z 1 cytryny
  • awokado
  • 2 łyżki masła
  • 2 kromki razowego chleba
  • 2 łyżki oleju
  • 30 dag oczyszczonych krewetek
  • sól
  • pieprz
  • kubeczek gęstego naturalnego
  • jogurtu
  • cukier
  • natka

Szpinak z krewetkami i pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Szpinak czyścimy, wkładamy do salaterki. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Miąższ awokado kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pocięty w kostkę chleb, obsmażamy na chrupiąco, odkładamy. Na tę samą patelnię wlewamy olej, wkładamy osuszone krewetki, smażymy 4 min, potrząsając patelnią, oprószamy solą i pieprzem. Z jogurtu, reszty soku z cytryny, skórki cytrynowej, soli, pieprzu i cukru do smaku ucieramy sos. Szpinak, pieczarki, awokado i krewetki mieszamy, polewamy sosem, posypujemy kostkami chleba i gałązkami natki.

Porady

Sprawdź też: krewetki z sałatką z kalarepy i anchois

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne