Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.48 (196)
Szarlotka z francuskiej cukierni to prosty przepis na ciasto kuszące smakiem i aromatem. Idealny wypiek na bazie sezonowych jabłek.
mąka pszenna 250 g
sól 1 szczypta
cukier puder 1 łyżka stołowa
masło 125 g
jajka 2 szt.
masło 100 g
cukier 50 g
jabłka 1 kg
jajka 1 szt.
wanilia 0.5 szt.
śmietanka 100 ml
Na ciasto: mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, cukier, starte na jarzynowej tarce zimne masło. Kruszymy składniki palcami, aż powstaną drobne grudki. Wbijamy jajko, mieszamy z grudkami ciasta (widelcem lub malakserem). Jeśli ciasto wyda się nam zbyt suche, wbijamy jeszcze jedno żółtko. Zlepiamy wszystkie grudki w kulę i wkładamy do lodówki na 2 godz.
Na wypełnienie: w rondlu rozgrzewamy masło, wsypujemy cukier i podgrzewamy tak długo, aż się skarmelizuje. Wsypujemy obrane i pocięte w ósemki jabłka i smażymy przez 10 min. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210°C. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 3 mm, o średnicy o 4 cm większej niż obwód formy do tarty. Ciasto przekładamy do formy, dociskamy do dna i brzegów, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut. Na polewę: cukier, jajko, miąższ wanilii i śmietankę ubijamy trzepaczką. Na podpieczony spód szybko wykładamy jabłkowe nadzienie, zalewamy mieszaniną śmietanowo-jajeczną. Wstawiamy jeszcze na 15–20 min do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C.