iStock
4.5 (190)
Surówka z rzepy to pyszny, pożywny dodatek do obiadu. Dzięki niej możemy w łatwy i szybki sposób urozmaicić nasze danie. Rzepa jest nieco zapomnianym i niedocenianym warzywem, które charakteryzuje się lekko pikantnym posmakiem. Przepis na surówkę z rzepy jest bardzo łatwy i szybki do odtworzenia. Mimo że surówka ta jest nieco pikantna w smaku, to z powodzeniem możemy podawać ją również dzieciom do obiadu. Poniżej przepis na surówkę z rzepy.
rzepa 200 g
sok z cytryny 30 ml
sól 3 g
pieprz 3 g
cukier 3 g
marchewka 1 szt.
śmietana 18% 2 łyżki stołowe
Przygotowanie surówki z rzepy zaczynamy jej obrania i tarcia na tarce o średnich oczkach. Następnie obieramy marchewkę i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
istock
Na końcu warzywa przekładamy do miski, dodajemy sól i cukier. Dalej całość dokładnie mieszamy, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy.
iStock
Porady
- Jeśli chcemy dodatkowo podkręcić smak naszej surówki z rzepy, możemy dodać do niej również jabłko, najlepiej kwaśną odmianę np. antonówkę. W takim przypadku nie możemy pominąć kroku z dodaniem soku z cytryny. W przeciwnym razie jabłko nam ściemnieje.
- Surówkę z rzepy możemy przygotować również w wersji fit. Wówczas zamiast śmietany, należy dodać do niej gęsty jogurt naturalny np. typu greckiego.
- Jeśli nie mamy rzepy, to możemy wykorzystać białą rzodkiew, która jest nieco ostrzejsza w smaku.
- Do surówki z rzepy możemy dodać także odrobinę szczypiorku – nie należy jednak przesadzać z jego ilością, ponieważ surówka sama w sobie jest dość ostra w smaku.