Strudel orzechowy

Ocena:

4.49 (198)

  • 20 min.
  • dla 10 osób
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 15 minut
Pieczenie: 45 minut
Porcja: 550 kcal
Składniki na 10 porcji

Składniki:

  • 60 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • 3 żółtka
  • 8 dag cukru
  • 5 dag masła
  • 20 dag mielonych orzechów włoskich
  • 10 dag pokruszonych biszkoptów
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z cytryny
  • kieliszek rumu
  • 5 dag rodzynek
  • 4 łyżki mleka
  • cukier puder

Strudel orzechowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto rozmrozić. 2 żółtka utrzeć z cukrem. Rodzynki sparzyć. Masło roztopić, dodać do utartych żółtek wraz z orzechami, biszkoptami, cynamonem, skórką cytrynową oraz rodzynkami i dokładnie wymieszać.
  • Wlać mleko, jeszcze raz wymieszać. Masa powinna mieć zwartą konsystencję. Rozmrożone ciasto cienko rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35x40 cm. Na środku rozłożyć nadzienie orzechowe, brzegi ciasta dokładnie posmarować roztrzepanym żółtkiem, zwinąć i bardzo starannie zlepić brzegi.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, położyć na niej ciasto zlepieniem do dołu, odstawić na 15 min. Piec 45 minut w temp. 220°C. Można podawać na ciepło.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne