Stek z ananasem i imbirem

Ocena:

4.54 (197)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Smażenie: 6 minut
Porcja: 458 kcal
Składniki 4 porcje

Składniki:

  • 4 steki wołowe
  • olej słonecznikowy
  • sól, pieprz czarny i zielony
  • puszka ananasa (plastry)
  • 3 łyżki startego imbiru

Stek z ananasem i imbirem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ananas wyjąć z puszki, osączyć, zmiksować z imbirem na gładką masę. Dodać 2 łyżki zielonego pieprzu i 2 łyżki oleju, energicznie wymieszać.
  • Steki umyć, osuszyć, lekko ugnieść ręką. Usmażyć bez tłuszczu na patelni z grubym dnem albo na patelni grillowej po 3–4 minuty z każdej strony.
  • Na patelnię wlać łyżkę oleju, rozgrzać i dodać sos ananasowy, chwilę przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
  • Gotowe steki układać na ogrzanych talerzach, polewać ciepłym sosem. Doskonale smakują z zieloną sałatą skropioną cytryną, z gotowanymi brokułami lub grillowaną cukinią.

Porady

Zobacz też, jak zrobić Tournedos z kozim serem i szparagami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne