www.apetitonline.cz
0 (0)
Sos miętowy pochodzi z Anglii, gdzie podawany jest jako dodatek do baraniny oraz ryb. Tradycyjny angielski sos przygotowywany jest z minimalnej liczby składników - wystarczy ocet, cukier i mięta. Nasza wersja jest nieco ostrzejsza i mniej słodka, a to za sprawą dodatku cytryny. Podajemy szybki przepis na sos z miętą.
świeża mięta 1 pęczek
cytryna 2 szt.
oliwa z oliwek 30 ml
sól
pieprz
cukier
Mięta: płuczemy ją, delikatnie osuszamy. Następnie drobno je siekamy - można użyć też blendera.
Cytryny: owoce dokładnie myjemy, a najlepiej dodatkowo też sparzamy. Przekrajamy je na pół i wyciskamy z nich sok.
Przygotowanie sosu miętowego: posiekane liście mięty mieszamy z sokiem cytrynowym oraz oliwą z oliwek. Całość doprawiamy solą i pieprzem (do smaku) oraz opcjonalnie szczyptą cukru.
Porady
- Sos miętowy można podawać tak, jak zwykle robi się to w Anglii, z pieczoną baraniną. Jednak znakomicie sprawdzi się również podczas letniego grillowania – jako dodatek do mięs i warzyw.
- Mięta wspomaga trawienie i apetyt, dlatego warto dodawać ją do ciężkostrawnych dań.
- Sos miętowy można przyrządzić także na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem miodu oraz świeżo zmielonego pieprzu.
- Gotowy sos warto umieścić w lodówce na co najmniej godzinę, żeby smaki się przegryzły.
- Sos miętowy do mięs wygląda wspaniale podany w maleńkich miseczkach udekorowanych listkami mięty.