StockFood
4.47 (142)
Sos grecki to przepis, który możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Sprawdzi się nie tylko do ryby po grecku, ale i do dań mięsnych, makaronów czy zapiekanek. Aby go zrobić potrzebujemy tylko kilku składników, a cały proces przebiega szybko i banalnie łatwo. Zobaczcie, jak zrobić sos grecki i przygotujcie większy zapas do słoiczków.
olej 2 łyżki stołowe
marchewka 3 szt.
cebula 2 szt.
pomidor 2 szt.
pietruszka 2 szt.
sól 3 g
pieprz 3 g
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 3 szt.
cukier 5 g
koncentrat pomidorowy 50 g
Przygotowanie warzyw: pietruszkę i marchewkę myjemy, obieramy i opłukujemy. Ścieramy na tarce. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki - kroimy w kostkę bez gniazd nasiennych. o umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paski, wlać bardzo małą ilość gorącej wody, włożyć parę ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, posolić, ugotowawć.Do warzyw dodać olej, koncentrat pomidorowy, cukier, pieprz i zagotować (sos powinien być gęsty).
Gotowanie: warzywa razem z przyprawami przesmażamy na oleju. Dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier. Zagotowujemy, aż sos zgęstnieje. Wyciągamy ziele angielskie i liść laurowy. Opcjonalnie można go zblendować, ale w trakcie duszenia składniki i tak dobrze się połączą. Podajemy lub przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.
Porady