Sola w sosie cytrynowym

Ocena:

4.52 (152)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 270 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • 4 filety z soli
  • 2 łyżki mąki
  • olej
  • 4 łyżki masła
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól
  • biały pieprz

Sola w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Filety opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, przykryć wstawić do lodówki na 20 minut. Obtoczyć w mące, usmażyć na oleju z dodatkiem połowy masła na złoto, zdjąć z patelni, trzymać w cieple.
  • Z patelni zlać olej, roztopić pozostałe masło, łyżką cedzakową zdjąć pianę z jego powierzchni. Do masła dolać sok wyciśnięty z cytryny, wsypać posiekaną natkę, wymieszać. Solę podawać z ziemniakami z wody polaną sosem cytrynowym, udekorowaną plastrami cytryny.
  • Nasza rada: Do ryby można podać osobno zieloną sałatę z pokrojonym pomidorem. Warzywa polać sosem winegret zrobionym z 3 łyżek oliwy wymieszanych z 2 łyżkami octu balsamicznego, solą, pieprzem, cukrem i musztardą.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Zobacz też: Roladki z soli z kurkami w kremowym sosie szczawiowym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne