Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 270 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
4 filety z soli
2 łyżki mąki
olej
4 łyżki masła
sok wyciśnięty z cytryny
2 łyżki posiekanej natki
sól
biały pieprz
Sola w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Filety opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, przykryć wstawić do lodówki na 20 minut. Obtoczyć w mące, usmażyć na oleju z dodatkiem połowy masła na złoto, zdjąć z patelni, trzymać w cieple.
Z patelni zlać olej, roztopić pozostałe masło, łyżką cedzakową zdjąć pianę z jego powierzchni. Do masła dolać sok wyciśnięty z cytryny, wsypać posiekaną natkę, wymieszać. Solę podawać z ziemniakami z wody polaną sosem cytrynowym, udekorowaną plastrami cytryny.
Nasza rada: Do ryby można podać osobno zieloną sałatę z pokrojonym pomidorem. Warzywa polać sosem winegret zrobionym z 3 łyżek oliwy wymieszanych z 2 łyżkami octu balsamicznego, solą, pieprzem, cukrem i musztardą.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!