Ten tort zrobiłam moim dzieciom z okazji Dnia Dziecka.
Składniki:
Biszkopt:
8 jaj
Niepełna szklanka cukru
Szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
Litr śmietany tortowej
4 opakowania śmietanfix
½ szkl cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
Jagody-szklanka
Masa na pokrycie tortu i słonia:
1/4 litra wody
12 dag masla lub margaryny
1/4 kg mąki pszennej
1 kg cukru pudru
1 olejek migdałowy
Słonik -tort - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną cukru.Gdy białka będą sztywne stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy wciąż ubijając. następnie dodawać po jednym żółtku i mieszać drewnianą
. Następnie wsypać powoli mąke wymieszaną z proszkiem i delikatnie w miarę szybko wymieszać i wylać do dużej formy. Piec w temp.180C przez ok 35 min.
Ja kroję biszkopt na 3 części.
masa:
Ubijamy śmietanę z 1 łyżką cukru pudru jak śmietana zwiększy objętość dodajemy cukier puder wymieszany z waniliowym oraz Śmietanfixem.
Ja na koniec dodaję żelatynę -którą wcześniej należy namoczyć w 1/5 szkl.zimnej wody i rozpuścić w mikrofali, wlać do ubitej śmietany i wymieszać. Gotową masą i jagodami przełożyć biszkopt.
Masa na pokrycie tortu i słonia:
Wodę z tłuszczem zagotować, dodać przesianą mąkę. Mieszać drewnianą łyżką, cały czas gotując, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i od łyżki.
Masę zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Do zimnej dodać dokładnie przesiany cukier puder i olejek migdałowy. W połowie dosypywanie cukru masa zrobi się rzadka, należy nadal dosypywać aż zrobi sie plastyczna
Dobrze wyrobić.
Masę można barwić , najlepiej barwnikami w proszku lub w paście
Gotową masę przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć. W taki sposób może być długo przechowywana. Jeśli chcemy okryć nią tort należy rozwałkować ją na papierze do pieczenia a następnie za jego pomocą przeniesć na tort .
Wierzch tortu nie moze być posmarowany bitą śmietaną bo rozpuści masę. Należy nakładać masę na suchy biszkopt lub posmarować go masą na bazie masła.