Słonik -tort

Ocena:

4.45 (185)

  • 2 godz. 0 min.
Ten tort zrobiłam moim dzieciom z okazji Dnia Dziecka.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 8 jaj
  • Niepełna szklanka cukru
  • Szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • Litr śmietany tortowej
  • 4 opakowania śmietanfix
  • ½ szkl cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Jagody-szklanka
  • Masa na pokrycie tortu i słonia:
  • 1/4 litra wody
  • 12 dag masla lub margaryny
  • 1/4 kg mąki pszennej
  • 1 kg cukru pudru
  • 1 olejek migdałowy

Słonik -tort - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną cukru.Gdy białka będą sztywne stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy wciąż ubijając. następnie dodawać po jednym żółtku i mieszać drewnianą
  • . Następnie wsypać powoli mąke wymieszaną z proszkiem i delikatnie w miarę szybko wymieszać i wylać do dużej formy. Piec w temp.180C przez ok 35 min.
  • Ja kroję biszkopt na 3 części.
  • masa:
  • Ubijamy śmietanę z 1 łyżką cukru pudru jak śmietana zwiększy objętość dodajemy cukier puder wymieszany z waniliowym oraz Śmietanfixem.
  • Ja na koniec dodaję żelatynę -którą wcześniej należy namoczyć w 1/5 szkl.zimnej wody i rozpuścić w mikrofali, wlać do ubitej śmietany i wymieszać. Gotową masą i jagodami przełożyć biszkopt.
  • Masa na pokrycie tortu i słonia:
  • Wodę z tłuszczem zagotować, dodać przesianą mąkę. Mieszać drewnianą łyżką, cały czas gotując, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i od łyżki.
  • Masę zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Do zimnej dodać dokładnie przesiany cukier puder i olejek migdałowy. W połowie dosypywanie cukru masa zrobi się rzadka, należy nadal dosypywać aż zrobi sie plastyczna
  • Dobrze wyrobić.
  • Masę można barwić , najlepiej barwnikami w proszku lub w paście
  • Gotową masę przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć. W taki sposób może być długo przechowywana. Jeśli chcemy okryć nią tort należy rozwałkować ją na papierze do pieczenia a następnie za jego pomocą przeniesć na tort .
  • Wierzch tortu nie moze być posmarowany bitą śmietaną bo rozpuści masę. Należy nakładać masę na suchy biszkopt lub posmarować go masą na bazie masła.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne