0 (0)
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem wzbogacone dwoma serami to dobra wegetariańska alternatywa dla najpopularniejszej wersji z szynką. Królują na domówkach, pełniąc rolę wdzięcznego finger food. Dobrze sprawdzają się też jako drugie śniadanie do szkoły i do pracy. Chyba nie ma łatwiejszej i szybszej przekąski do przygotowania. Tu absolutnie nie trzeba mieć żadnych umiejętności kulinarnych, zapewniamy, że ślimaczki z ciasta francuskiego może zrobić każdy.
ciasto francuskie 375 g
szpinak 250 g
oliwa z oliwek 5 ml
jajka 1 szt.
feta 100 g
mozzarella 100 g
oregano 3 g
czosnek granulowany 1 g
gałka muszkatołowa 1 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Przygotowanie: ciasto francuskie wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby się ogrzało, dzięki temu nie będzie pękać w czasie rozwijania. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Rozmącamy 1 jajko. Ścieramy twardą mozzarellę (możemy użyć też gotowego produktu ze sklepu).
Szpinak baby: myjemy go i osuszamy ręcznikiem papierowym lub w wirówce do sałaty. Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy i przekładamy na nią szpinak. Dosypujemy sól i pieprz do smaku, do tego oregano, czosnek granulowany i gałkę muszkatołową. Mieszamy i podsmażamy przez 2 minuty.
foodie.by.bb
Ciasto francuskie: rozwijamy je, delikatnie wałkujemy brzegi, żeby je wyrównać. Smarujemy je wcześniej przygotowanym jajkiem, najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka.
foodie.by.bb
Farsz: na ciasto francuskie wykładamy szpinak, następnie pokruszoną fetę i startą mozzarellę. Doprawiamy do smaku.
foodie.by.bb
Zwijanie: zaczynamy od dłuższego boku, w miarę rolowania odklejamy papier. Ciasto kroimy w 1,5-2-centymetrowe paski.
foodie.by.bb
Pieczenie: ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto warto uformować tak, żeby miały okrągły kształt. Wsadzamy je do piekarnika na 25-30 minut - do zrumienienia ciasta i sera.
foodie.by.bb
Podanie: do ślimaczków z ciasta francuskiego ze szpinakiem pasują sosy, można postawić na pewniaki, czyli sos czosnkowy, pomidorowy, słodko-kwaśny.
foodie.by.bb