Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.56 (200)
Niezwykły, bo wytrawny sernik o niezwykle wiosennym wyglądzie. Poza sezonem na młode warzywa można użyć małych marcheweczek sprzedawanych w opakowaniach.
cukier 3 g
pieprz 3 g
majonez 75 g
sól 6 g
marchewka 300 g
śmietana 36% 150 ml
mąka 250 g
jajka 10 szt.
parmezan 75 g
ser biały 250 g
gałka muszkatołowa 2 g
masło 125 g
brokuły 1 szt.
jogurt 40 g
szczypiorek 1 pęczek
Ciasto: do malaksera wsypujemy mąkę, sól i zimne masło. Rozdrabniamy je na malutkie zacierki. Przekładamy do miski, dorzucamy parmezan (50 g), wbijamy jedno jajko i wyrabiamy ciasto, dolewając odrobinę wody co jakiś czas. Ciasto powinno być elastyczne i nadawać się do wałkowania.
Formowanie spodu: na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto pod rozmiar foremki o średnicy ok. 25 cm, pamiętając, aby był zapas na wywinięcie boków. Przekładamy spód do blaszki, dociskamy wokół brzegów, wykładamy kółkiem wyciętym z papieru do pieczenia i chłodzimy przez 1 godz.
Pieczenie spodu: rozgrzewamy piekarnik do temp. 190°C. Na papier wysypujemy suchą fasolę lub ryż i pieczemy najpierw 20 min z obciążeniem, potem zdejmujemy wszystko i dopiekamy jeszcze 8 min.
Farsz: marchewki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Studzimy, miksujemy w malakserze, dodając stopniowo śmietanę, biały ser, pozostały parmezan i 4 jajka. Doprawiamy farsz gałką, solą i pieprzem. Wylewamy na spód. Pieczemy 35–40 min w temp. 180°C.
Pozostałe elementy: brokuł zanurzamy, trzymając za łodygę, we wrzącej, osolonej wodzie. Studzimy go i osuszamy. 5 jajek gotujemy na twardo. Majonez mieszamy z jogurtem.
Podanie: marchewkowy sernik smarujemy sosem majonezowym. Na najdrobniejszych oczkach tarki ścieramy na wierzch jajka i brokuł. Dorzucamy drobny posiekany szczypior. Oprószamy całość solą i świeżo mielonym pieprzem.
Porady
>>> Autorką przepisu jest Agata Wojda
>>> Do tego przepisu polecam małe słodkie marchewki sprzedawane w torebkach jako zdrowa przekąska.
>>> Zmiksowaną masę marchewkową warto przed upieczeniem zostawić na godzinę w lodówce, aby odpoczęła.
>>> Dla wzbogacenia smaku warto w niej zatopić kilka kawałków szparagów lub wędzonego łososia.
>>> Na spód można wykorzystać gotowe ciasto francuskie.