1 krążek kiełbasy zwyczajnej tej samej długości co schab
2 łyżki musztardy ostrej
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka majeranku
2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
sól,pieprz do smaku
3 łyżki margaryny
Schab po sztygarsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kiełbasę wkładamy do zamrażalki na ok.30 minut.W między czasie z oliwy,musztardy,soli,pieprzu,majeranku,czosnku wyrabiamy marynatę,nacieramy nią schab.Cienkim ostrym nożem w środku robimy tak zwany "Tunel" w który wkładamy zamrożoną kiełbasę.Schab owijamy plastrami boczku.W brytfance rozgrzewamy margarynę,wkładamy schab smażymy ze wszystkich stron na rumiano,podlewamy wodą do połowy schabu,dusimy pod przykryciem ok.40minut.Po czasie wyjmujemy schab z brytfanki przekładamy na blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160`C na ok.25 minut.W między czasie z wody i dwóch płaskich łyżek robimy zawiesinę,wlewamy do sosu gotujemy,doprawiamy do smaku.Schab wyjmujemy z piekarnika,kroimy na dwu centymetrowe plastry,dzielimy na talerze polewamy sosem,podajemy z kluskami śląskimi oraz surówkami.SMACZNEGO.