Nie każdy lubi karpia, pstraga bo mówią że smakuje mułem. Natomiast jest ryba dla nich- to sandacz.
Składniki:
Filet z sandacza
cytryna
delikat do ryb ( przyprawa )
kawior ( jeśli ktoś posiada )
olej, mąka
sos maślano-cytryowy (Knorr)
pietruszka
Sandacz z sosem cytrynowo- maślanym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Fileta skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy delikatem. Zostawiamy na ok 2 godziny. Smażymy na oleju, uprzednio obtoczonego w mące. Sos przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu i dodajemy troszkę cytryny i pietruszkę. Dekorujemy cytryną i kawiorem - polewamy sosem. ( Jeżeli ktoś nie ma gotowego sosu może go sporządzić sam. Na patelnie kładziemy łyżkę masła, dodajemy pół łyżki mąki, lekko podsmażamy i zalewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny i pietruszkę.) Jedyna wadą tego przepiu jest cena ryby. Polecam i Życzę smacznego. Zachęcam również do obejrzenia innych moich przepisów.