Sałatka ze szpinaku i czerwonej cebuli

Ocena:

4.49 (167)

  • 35 min.
  • dla 6 osób
Przepis na sałatkę ze szpinaku i czerwonej cebuli. Idealna sałatka na grilla.

Składniki:

  • 4 czerwone cebule
  • sól
  • szczypta cukru
  • 4 łyżki octu z czerwonego wina lub soku z cytryny
  • 15 dag liści szpinaku
  • 5 dag orzeszków pinii
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki płynnej śmietany
  • pieprz

Sałatka ze szpinaku i czerwonej cebuli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebule obrać, pokroić w bardzo cien-kie  piórka,  przełożyć  do  salaterki. Oprószyć solą i cukrem, polać łyżką octu  z  czerwonego  wina  lub  soku z  cytryny,  wymieszać  i  odstawić  na 15 min.
  • Liście szpinaku opłukać, osuszyć,  rozłożyć  na  dużym  talerzu wymieszać ze zmacerowaną cebulą, posypać  uprażonymi  na  suchej  patelni  orzeszkami  pinii.
  • Resztę  octu lub  soku  z  cytryny  wymieszać z musztardą, oliwą i śmietaną, przyrprawić  solą  oraz  pieprzem.  Sałatkę skropić sosem.  Podawać do steków po prowansalsku.
  • Zdjęcie sałatki razem ze stekami!
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne