Przepis na sałatkę ze szpinaku i czerwonej cebuli. Idealna sałatka na grilla.
Składniki:
4 czerwone cebule
sól
szczypta cukru
4 łyżki octu z czerwonego wina lub soku z cytryny
15 dag liści szpinaku
5 dag orzeszków pinii
1/2 łyżeczki musztardy
4 łyżki oliwy
4 łyżki płynnej śmietany
pieprz
Sałatka ze szpinaku i czerwonej cebuli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cebule obrać, pokroić w bardzo cien-kie piórka, przełożyć do salaterki. Oprószyć solą i cukrem, polać łyżką octu z czerwonego wina lub soku z cytryny, wymieszać i odstawić na 15 min.
Liście szpinaku opłukać, osuszyć, rozłożyć na dużym talerzu wymieszać ze zmacerowaną cebulą, posypać uprażonymi na suchej patelni orzeszkami pinii.
Resztę octu lub soku z cytryny wymieszać z musztardą, oliwą i śmietaną, przyrprawić solą oraz pieprzem. Sałatkę skropić sosem. Podawać do steków po prowansalsku.
Zdjęcie sałatki razem ze stekami!
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!