Agnieszka Pietroń

Sałatka z serem halloumi

Ocena:

0 (0)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Sałatka z serem halloumi z dodatkiem rukoli, pomidorków, ogórka i cebuli to doskonale zbalansowana kompozycja smaków. Dodatkowo przełamana lekko słonym smakiem oliwek. Jest niesamowicie lekka, a przy tym bardzo sycąca. Z powodzeniem sprawdzi się jako samodzielny posiłek lub smaczny dodatek do pieczonego mięsa. Sałatkę z serem halloumi możemy zabrać ze sobą do pracy, szkoły, a nawet na piknik.

Składniki:

  • halloumi  250 g

  • rukola  125 g

  • pomidorki koktajlowe  10 szt.

  • oliwki  10 szt.

  • czerwona cebula  1 szt.

  • ogórek  1 szt.

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • cytryna  1 szt.

  • czosnek  1 ząbek

  • sól  2 g

Sałatka z serem halloumi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ser halloumi: kroimy go w grube plastry. Patelnię grillową smarujemy olejem. Następnie rozgrzewamy ją i kładziemy na niej ser. Smażymy go po 2 minuty z każdej strony. 

  • Krok 2:

    Cytryna: kroimy ją na pół. Będziemy potrzebować tylko jednej połówki owocu, z której należy wycisnąć sok.

  • Krok 3:

    Warzywa: z cebuli zdejmujemy łuski i kroimy w piórka. Ząbek czosnku obieramy, a następnie przepuszczamy przez praskę. Pozostałe warzywa myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Pomidorki kroimy na pół, a ogórek w plasterki.

  • Krok 4:

    Dressing: czosnek łączymy z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Całość doprawiamy solą.

  • Krok 5:

    Sałatka: grillowany ser kroimy na mniejsze kawałki. Następnie łączymy go z cebulą, rukolą i pozostałymi warzywami. Całość polewamy dressingiem.

Porady

  • Sałatkę z serem halloumi możemy przygotować również na bazie sałaty lodowej, pekińskiej, roszpunki bądź szpinaku. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby połączyć je ze sobą. W ten sposób rewelacyjnie wzbogacimy smak i wartość odżywczą dania.
  • Pomidorki koktajlowe z powodzeniem zastąpimy pomidorami malinowymi. Ważne jest, żeby były słodkie i soczyste.
  • Przed dodaniem cebuli możemy zalać ją zimną wodą i moczyć przez około 15 minut bądź polać wrzątkiem. Dzięki temu będzie miała łagodniejszy smak.
  • Potrawę warto wzbogacić również o owoce np. granat, świeżą, pokrojoną pomarańczę. Taki dodatek nada naszej sałatce orzeźwiającej, cytrusowej nuty.
  • Jeśli chcemy, z powodzeniem możemy użyć innego dressingu. Do sałatki z grillowanym serem halloumi wspaniale pasuje sos musztardowo-miodowy, czosnkowy, koperkowy lub winegret.
  • Potrawę serwujemy zazwyczaj ze świeżym domowym chlebem, bułeczką, bagietką bądź grzankami. Świetnie smakuje także solo lub w towarzystwie pieczonego mięsa.
  • Gotową sałatkę możemy posypać oregano, bazylią lub tymiankiem. Polecamy użyć świeżych ziół, odznaczają się nieco delikatniejszym aromatem i smakiem od tych suszonych.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne