www.bbcgoodfood.com
5 (5)
Sałatka z serem feta i prażoną kukurydzą to fuzja smaków w jednej potrawie. Chrupiące i słodkie ziarna kukurydzy, ostra cebulka, a do tego słony ser. Wszystko to przełamane kwasowością soku z cytryny. Świetnie smakuje podana z grillowanym pieczywem posmarowanym odrobiną czosnkowego masła. Brzmi apetycznie? Sprawdźcie przepis na niezawodną sałatkę z fetą i kukurydzą.
czerwona cebula 100 g
kukurydza 400 g
olej rzepakowy 30 ml
masło 10 g
szczypiorek 20 g
natka pietruszki 80 g
feta 200 g
oliwa z oliwek 30 ml
cytryna 1 szt.
pieprz 1 szczypta
Do przygotowania potrawy możemy wykorzystać kukurydzę z puszki, dzięki temu skrócimy czas przygotowania sałatki. Jeżeli jednak mamy kolbę, należy ją wcześniej obrać. W tym celu opieramy szerszą część o deskę do krojenia i przy użyciu ostrego noża, obcinamy ziarna z góry na dół.
Patelnię rozgrzewamy na średniej mocy palnika. Wsypujemy kukurydzę i prażymy ją przez 4 minuty na suchej patelni, cały czas mieszając. Po tym czasie dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i masła i mieszamy do momentu, aż kukurydza stanie się rumiana. Zdejmujemy patelnię z palnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
Cebulę umieszczamy w misce, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją i odsączamy na ręczniku kuchennym (możemy pominąć ten krok, jednak woda złagodzi ostry smak tego warzywa). Na końcu kroimy ją w cienkie krążki.
Szczypiorek i natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy na drobno. Ser feta kroimy w kostkę (możemy ułatwić sobie to zadanie mocząc nóż w gorącej wodzie). Cytrynę parzymy wrzątkiem, przecinamy, a z połowy wyciskamy sok.
Do dużej miski wsypujemy ostudzone ziarna kukurydzy, cebulę, szczypiorek, natkę i ser feta. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, a na końcu doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.
Sałatka z serem feta i prażoną kukurydzą świetnie smakuje podana ze świeżym pieczywem, np. z bagietką. Dobrym dodatkiem będą również paluchy drożdżowe.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/charred-corn-feta-salad