Anna Myśliwiec Good Food team

Sałatka z fasolką, ogórkiem i rzodkiewką

Ocena:

5 (4)

  • 15 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Sałatka z fasolką, ogórkiem i rzodkiewką to lekki posiłek, stworzony głównie ze świeżych warzyw. Jest niskokaloryczna, bogata w cenne składniki odżywcze i błonnik – idealna, gdy potrzebujemy dodatkowej porcji witamin. Chrupiące nowalijki i pożywna fasolka, połączone z apetycznym, cytrusowo-czosnkowym dressingiem, zachwycają swoim smakiem. Będą jeszcze lepsze, gdy podamy je z grillowaną kromką chleba. Spróbujcie sałatki z fasolką, ogórkiem i rzodkiewką, a będziecie po nią sięgać regularnie

Składniki:

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • czosnek  10 g

  • świeża mięta  1 pęczek

  • natka pietruszki  1 pęczek

  • cytryna  1 szt.

  • biała fasola  400 g

  • rzodkiewka  200 g

  • ogórek  300 g

Sałatka z fasolką, ogórkiem i rzodkiewką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Czosnek obieramy z łupin. Ząbki rozgniatamy tępą stroną noża i tniemy na drobną kosteczkę (możemy je również przecisnąć przez praskę, dzięki temu wydobędziemy z niego więcej aromatu).

  • Krok 2:

    Świeżą miętę i natkę pietruszki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i siekamy. Cytrynę myjemy, parzymy, a następnie ścieramy skórkę z połowy. Owoc przecinamy na pół i wyciskamy sok z jednej części. Rzodkiewkę myjemy i tniemy na cienkie plasterki.

  • Krok 3:

    Fasolkę (do sałatki najlepsza będzie konserwowa – warto wybrać maślaną, ponieważ jest bardziej miękka, jednak doskonale zastąpią ją inne, np. typu "jaś") odsączamy z zalewy i płuczemy w zimnej wodzie.

  • Krok 4:

    Świeży ogórek (możemy wybrać szklarniowy lub gruntowy – ważne, by był jędrny) myjemy, przecinamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne (najłatwiej zrobić to za pomocą małej łyżeczki). Na końcu kroimy go na cienkie plastry.

  • Krok 5:

    Rzodkiewkę, ogórek i fasolkę umieszczamy w dużej misie sałatkowej. Jeśli chcemy, możemy składniki przyprawić do smaku szczyptą pieprzu i soli lub odrobiną ulubionych ziół.

  • Krok 6:

    W niewielkim naczyniu umieszczamy posiekane świeże zioła (natkę pietruszki i miętę, dobrze sprawdzi się też kolendra), czosnek oraz skórkę i sok z cytryny. Dodajemy oliwę z oliwek i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu polewamy warzywa i dokładnie mieszamy, aż wszystko równomiernie pokryje się dressingiem.

  • Krok 7:

    Sałatkę z fasolką, ogórkiem i rzodkiewką możemy podać z chrupiącą, zrumienioną bagietką, posmarowaną masłem czosnkowym. Będzie też doskonałym dodatkiem do dań z grilla.

    Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/butter-bean-cucumber-radish-salad

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne