5 (2)
Sałatka z ananasem z dodatkiem selera konserwowego, kukurydzy, szynki i makaronu to sycąca propozycja na codzienny posiłek na zimno. Ze względu na szybkość i łatwość przygotowania, często pojawia się na imprezowych i świątecznych stołach. Jeśli chcemy, żeby była jeszcze bardziej treściwa, można dodać do niej ugotowane jajka i kostki sera żółtego. Słodki smak podkreślimy, dorzucając do niej rodzynki, a makaron możemy wymienić na ryż. Możliwości kompozycji jest wiele. Jednak zawsze warto zobaczyć podstawowy przepis na sałatkę z ananasem i selerem konserwowym.
makaron 150 g
seler konserwowy 320 g
szynka konserwowa 150 g
kukurydza konserwowa 200 g
ananas 150 g
majonez 50 g
sól 18 g
pieprz 2 szczypty
koperek 2 gałązki
Potrzebny będzie nam garnek o odpowiedniej wielkości, przyjmuje się, że na 100 g makaronu typu kolanka i nie tylko, potrzebny będzie 1 litr wody. Gotujemy go w osolonej wodzie (dodajemy ok. 12 g soli) według instrukcji na opakowaniu (solimy dopiero jak zacznie wrzeć). Koniecznie wrzucamy go na wrzątek, czas odmierzamy dopiero jak zacznie ponownie wrzeć. Odcedzamy go i odstawiamy do przestudzenia.
wero.ugc
Plastry ananasa wyławiamy z soku i kroimy w kostkę. Możemy użyć też już pokrojonego, również jest dostępny w puszce. A nawet świeżego, będzie nieco twardszy i na pewno mniej słodki, bo nie leżakował w słodkiej zalewie, ale przy tym zdrowszy.
wero.ugc
Do sałatki z ananasem najczęściej wybierana jest szynka konserwowa. Możemy kupić ją w kawałku lub w plasterkach - układamy je jeden na drugi i kroimy w kostkę. Wędlinę można zastąpić inną, ulubioną, np. polędwicą, szynką gotowaną lub drobiową. Można też spotkać popularne przepisy na sałatkę z ananasem i kurczakiem, zamiast szynki.
wero.ugc
Makaron, szynkę i ananas mamy gotowe. Przechodzimy do kukurydzy konserwowej - wystarczy odcedzić ją z zalewy. W sezonie polecamy przetestować sałatkę z ziarnami pozyskanymi ze świeżej kolby. Jeśli jest bardzo młoda, można ją jeść surową, odpowiednia będzie też ugotowana. Taka będzie o wiele bardziej chrupiąca i słodka. Podobnie postępujemy z selerem konserwowym - odlewamy całą zalewę. Najwygodniej jest przelać go przez sitko. Nitki selera warto dodatkowo z grubsza posiekać, taką sałatkę będzie się jadło wygodniej.
wero.ugc
Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski. Dodajemy majonez (żeby uzyskać bardziej wyrazisty smak, można go połączyć z łyżeczką musztardy), doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i przekładamy do salaterki.
wero.ugc
Wierzch możemy posypać koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem, rzeżuchą lub dowolnymi kiełkami. Sałatka z ananasem może być podana po lekkim schłodzeniu.
wero.ugc