Ryż z białym sosem

Ocena:

4.39 (144)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Bardzo prosta, i bardzo smaczna potrawa, którą nauczyła mnie robić teściowa.

Składniki:

  • 2 woreczki ryżi
  • 1,5 litra rosołu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 cebuli
  • 0,5 szklanki wody+1 łyżka mąki
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietany

Ryż z białym sosem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ryż ugotować.W rondelku rozgrzać masło i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę .Gdy się zrumieni dodać łyżkę mąki.Mieszać energicznie by nie zrobiły się grudki.Następnie wlać zimny rosół.Całość wymieszać i zagotować.Jeśli mało doprawione,dodać odrobinę vegety.Połączyć wodę z mąką,następnie ze śmietaną i wlać do gotującego się sosu.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne