Ryba zapiekana z warzywami w sosie serowo-czosnkowym
Ocena:
4.43
(185)
1 godz. 10 min.
dla 4 osób
Pyszne filety mintaja przekładane warzywami, oblane sosem śmietanowo-serowo-czosnkowym.
Składniki:
– 6 kostek z mintaja – kilka różyczek brokuła
– kilka różyczek kalafiora
– 2-3 średniej wielkości marchwie
– 2 garści fasolki szparagowej
– 30 dag sera żółtego
– 500ml śmietany 18%
– 2 ząbki czosnku
– sól
pieprz
olej do smażenia
mąka
Ryba zapiekana z warzywami w sosie serowo-czosnkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Filety z mintaja rozmroź
obtocz w mące i smaż na oleju.
Brokuła
kalafiora i marchew lekko podgotuj aż zmiękną.
Układaj w naczyniu na przemian rybę
kalafior
brokuł
marchew
fasolka.
Przygotuj sos śmietanowy:
śmietana+ wyciśnięte ząbki czosnku+ sól i pieprz+ garść starkowanego sera żółtego.
Powstałym sosem zalej rybę z warzywami a wierzch posyp pozostałą ilością sera żółtego. Zapiekaj w 170’C z termoobiegiem aż do momentu zarumienienia się sera na złocisty kolor.