fot. Artur Rogalski, stylizacja. Ewa Gmiter-Rogalska
4.46 (150)
Jeśli znudziła Wam się sałatka z paluszków krabowych, zróbcie roladki krabowe w ogórku i sezamie. Zapewniamy, że są pyszne!
krab 250 g
ogórek 2 szt.
ryż jaśminowy 100 g
kandyzowany imbir 30 g
czosnek 1 szt.
limonka 1 szt.
szalotka 2 szt.
świeża mięta 6 liści
sezam 25 g
papryka w proszku 3 g
kolendra 5 g
papryka pieczona 30 g
sos rybny 30 ml
trawa cytrynowa 1 szt.
Umyte ogórki obieramy ze skórki i tniemy wzdłuż na 12 cienkich plastrów. Obraną skórkę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy wszystko do cedzaka, posypujemy drobną solą i pozostawiamy, aby obciekło na 30 min.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja. Studzimy. Dolną część trawy cytrynowej rozgniatamy i wszystko drobno siekamy. Marynowany Imbir osączamy i drobno kroimy. Obrany czosnek i szalotki siekamy. Ocieramy skórkę z wyszorowanej limonki i wyciskamy sok.
Mięso z kraba lub paluszków krabowych rozdrabniamy, mieszamy z wystudzonym ryżem, trawą cytrynową, imbirem, czosnkiem, szalotkami, skórka i sokiem z limonki. Dodajemy pokrojoną skórkę z ogórka i posiekaną mięte. Doprawiamy do smaku.
Przygotowujemy 12 roladek, nadziewając masą wstążki ogórka. Obtaczamy je w sezamie, stawiamy na talerzu i oprószamy papryką. Mieszamy składniki sosu, dodajemy 4 łyżki wrzątku. Podajemy oddzielnie w małym naczyniu.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017
Porady
Zobacz też: makaron mie sezamowy