Inna forma tradycyjnych racuchów z jabłkami i bakaliami / rodzynkami.
Składniki:
1 jajo
2 kefiry naturalne (2x 400ml)
szczypta soli
mąka
rodzynki lub drobne bakalie
5-7 niedużych jabłek
olej do smażenia
Racuchy z rodzynkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Na sam początek obieramy jabłka i kroimy w dośc drobną kostkę. W gorącej wodzie przez 10 minut moczymy rodzynki i odlewamy wode.
Do kefirów dodajemy jajko sól dokładnie mieszamy, gdy jest za gęste dodajemy troszkę mąki. Później wsypujemy jabłka i rodzynki/bakalie mieszamy i wykladamy na rozgrzana patelnię z odrobiną tłuszczu i smażymy placuszki lub inny dowolny kształt z obu stron aż się zarumieni.
W przepisie nie ma dodatku cukru, a zapewniam że po usmażeniu są dość słodkie dzieki bakaliom i rodzynkom