Racuchy z rabarbarem

Ocena:

4.37 (189)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Racuchy z rabarbarem to letni klasyk, na który czekamy z utęsknieniem przez cały rok. Smakują zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek. Jak zrobić je możliwie łatwo i szybko? Racuchy z rabarbarem na proszku do pieczenia to błyskawiczna wersja tradycyjnego przepisu. Gwarantujemy, że ten przepis wychodzi każdemu. Sami przetestujcie! 

Składniki:

  • mąka  320 g

  • mleko  250 ml

  • jajka  2 szt.

  • proszek do pieczenia  2 łyżeczki

  • cukier  4 łyżki stołowe

  • rabarbar  2 szt.

  • cukier waniliowy  1 łyżeczka

  • olej  70 g

Racuchy z rabarbarem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto na racuchy: na początek żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z 3 łyżkami cukru oraz cukrem waniliowym na kogel mogel. Następnie wsypujemy przesianą wcześniej mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy wszystko. Powoli dolewamy mleko i znów energicznie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Na koniec białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta małymi partiami, delikatnie mieszając. Odstawiamy gotowe ciasto na racuchy z rabarbarem na chwilę.

    Przepis na ciasto naleśnikowe
  • Krok 2:

    Rabarbar: w tym czasie dokładnie myjemy rabarbar, a następnie obieramy go i kroimy w plasterki. Pokrojone kawałki wrzucamy do miski i zasypujemy łyżką cukru. Dodajemy je do ciasta na racuchy z rabarbarem i delikatnie wszystko mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, na małym ogniu. Gotowe racuchy można posypać cukrem pudrem. 

    rabarbar

Porady

  • Jak inne placki z owocami, tak placuszki z rabarbarem najsmaczniejsze są podawane od razu po usmażeniu. Nie polecamy odgrzewać ich np. w mikrofalówce, a jeśli już to na patelni z małą ilością tłuszczu lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • W przepisach z rzewieniem (tak inaczej mówi się na rabarbar) zazwyczaj pojawia się pytanie, czy rabarbar się obiera? Odpowiedź jest prosta: zdecydowanie tak! 
  • Przepis na placki drożdżowe przyda się, aby przygotować racuchy z rabarbarem na cieście drożdżowym.
  • Placki z rabarbarem można przygotować na sodzie oczyszczonej – 2 łyżeczki proszku do pieczenia potrzebne w tym przepisie należy zastąpić niecałą (dokładnie 2/3) łyżeczką sody.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić racuchy z rabarbarem?

Przepisy na placki z rabarbarem są świetnym pomysłem na podwieczorek, czy słodkie śniadanie. Rabarbar nadaje wypiekom świeżości. Warzywo to idealnie spisuje się w kuchni. Ma ono charakterystyczny, kwaśny i lekko cierpki smak. Jednak posłodzone i zapieczone sprawia, że nawet najnudniejsza babka ucierana staje się deserowym hitem! Warto przetestować rabarbar w waszej kuchni – spotkanie z nim możecie zacząć od przepisu na racuchy z rabarbarem. 

Ciasto na placuszki z rabarbarem jest bardzo proste w przygotowaniu. Nie musi ono wyrastać, ponieważ drożdże zastąpiono proszkiem do pieczenia. Jak zrobić ciasto na placki z rabarbarem? Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel. Dodajemy do nich suche składniki, a następnie mleko. Mieszamy na gładką masę. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dzięki temu placuszki z rabarbarem będą po upieczeniu bardziej puszyste. Należy pamiętać, aby masę na placki wymieszać z pianą z białek za pomocą kilku ruchów – zbyt długie mieszanie ciasta sprawi, że piana opadnie. Innym sposobem na przygotowanie puszystych racuszków jest przesianie mąki przez sitko przed dodaniem jej do jajek. Nie warto pomijać tego kroku!

Sprawdź też, jak przygotować proste ciasto z rabarbarem. Wybierzesz to z kruszonką, bezą, czy z budyniem? Sezon na rabarbar należy wykorzystać w pełni!
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne