Maria Panzer
5 (2)
Puree z ziemniaków i buraków jest sycące, aromatyczne i odświeżające. Uszlachetnione jest masłem, gałką muszkatołową i szczypiorkiem. Robi się je bardzo łatwo i szybko, jeśli wykorzystamy wcześniej ugotowane warzywa. Wprowadza też wyjątkowy kolorystyczny akcent, ożywiając wizualnie danie. Puree ziemniaczano-buraczane stanowi doskonały dodatek do dań wegetariańskich i mięsnych, w tym rybnych.
ziemniaki 600 g
buraki 700 g
sól 6 g
masło 15 g
mleko 150 ml
pieprz 600 g
gałka muszkatołowa 1 szczypta
Ziemniaki i buraki myjemy, obieramy i kroimy w ok. 2 cm kawałki. Jeśli mamy bardzo mało czasu, a chcemy podać do obiadu zdrowy dodatek, to możemy wykorzystać ziemniaki i buraki już ugotowane, dostępne w sklepach.
Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą, jak zacznie wrzeć, solimy je. Zmniejszamy ogień, od tego momentu odmierzamy 25 minut, gotujemy pod przykryciem.
Po tym czasie zdejmujemy ziemniaki z burakami z ognia i odcedzamy pozostały płyn.
Do warzyw dodajemy masło i mleko. Dokładnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą jodowaną.
Puree z ziemniaków i buraków podajemy posypane szczypiorkiem. Można zamienić go na inne, ulubione zioła, np. koperek lub natkę i pietruszkę. Pasuje do wielu dań mięsnych i wegetariańskich, np. do kotletów mielonych lub kotlety z kaszy jaglanej.
Źródło: serwis partnerski EATBETTER.de, https://www.eatbetter.de/rezepte/rote-bete-kartoffelpueree-cremig-lecker