Ciasto princessa

Ocena:

4.41 (165)

  • 30 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Ciasto princessa bez pieczenia to pomysł na szybki deser o idealnych proporcjach. Maślane herbatniki przekładamy kremem z bitej śmietany i serka mascarpone. Ale to nie wszystko, jedną z warstw stanowi lekko kwaskowy dżem malinowy. Świetnie pasuje do całości, lekko przełamując słodycz ciasta. Białą princessę wieńczy posypka z wiórków kokosowych.

Składniki:

  • biała czekolada  100 g

  • śmietana 36%  500 ml

  • cukier puder  15 g

  • mascarpone  250 g

  • herbatniki  36 szt.

  • dżem owocowy  100 g

  • wiórki kokosowe  45 g

Ciasto princessa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Biała czekolada: ścieramy ją na tarce o drobnych oczkach.

  • Krok 2:

    Bita śmietana: schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem. Pod koniec dodajemy cukier puder.

  • Krok 3:

    Krem: do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i wiórki z białej czekolady. Całość miksujemy na niskich obrotach.

  • Krok 4:

    Przygotowanie blachy na ciasto: sięgamy po formę o wymiarach 20×20 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia.

  • Krok 5:

    Składanie ciasta: na dnie blachy układamy na płasko pierwszą warstwę herbatników. Na nie wykładamy ½ kremu i rozprowadzamy go równomiernie po całej powierzchni. Ponownie układamy herbatniki i tym razem przykrywamy je dżemem o smaku malinowym. Czas na trzecią i ostatnią warstwę herbatników oraz drugą połowę kremu.

  • Krok 6:

    Dekoracja: wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi, po czym odstawiamy ciasto princessa do lodówki na min 2 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia ciasta).

Porady

  • Zwróćcie uwagę na skład herbatników – postarajcie się wybrać takie, które nie mają dodatku oleju palmowego.
  • Na każda warstwę przeznaczamy po 12 herbatników.
  • Do ciasta princessa doskonale pasuje dżem malinowy, truskawkowy lub jagodowy.
  • Na krem rekomendujemy śmietankę 36% – dzięki większej zawartości tłuszczu krem pozostanie gęsty bez potrzeby dodawania żelatyny.
  • Mascarpone i białą czekoladę dodajemy do kremu stopniowo, łyżka po łyżce.
  • Wiórki kokosowe można delikatnie podprażyć na suchej patelni. Jednak powinny nadal mieć jasny biały (lub prawie biały) kolor.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto princessa – inne pomysły

  • Ciasto princessa zebra – herbatniki maślane zastępują kakaowe, aby powstały charakterystyczne biało–czarne pasy.
  • Princessa z karmelem – dżem zastępuje warstwa słodkiego kajmaku.
  • Ciasto princessa na biszkopcie – najlepiej jest podzielić biszkopt na trzy cienkie blaty, aby można było zrobić ciasto zgodnie z przepisem. Jeśli nie jest to możliwe, na wierzch drugiego blatu kładziemy dżem i bezpośrednio na nim drugą warstwę kremu. Deser można przygotować również na gotowych biszkoptach.
  • Princessa na cieście kokosowym – ciekawym pomysłem jest na spód jest biszkopt z wiórkami kokosowymi, które dodajemy do masy zamiast mąki.

Tort śmietankowo–kokosowy princessa

Białą princessę w charakterze tortu przygotowujemy na okrągłym biszkopcie, upieczonym w tortownicy o średnicy 26 cm (jak w przepisie na ciasto biały lion). Przepis pozostaje bez zmian, z taką różnicą, że drugą połową kremu przykrywamy górę i boki ciasta. Zostawiamy trochę kremu na dekorację, którą wykonamy przy pomocy rękawa cukierniczego. Ciasto możemy ozdobić również w następujący sposób:

  • boki ciasta obsypujemy wiórkami kokosowymi,
  • na wierzch układamy pokruszone ciasteczka princessa kokosowa,
  • zarówno boki, jak i wierzch ciasta, posypujemy wiórkami z białej czekolady lub prażonymi płatkami migdałów,
  • boki obsypujemy pokruszonymi herbatnikami, a górę dekorujemy kremem z mascarpone,
  • na krem wykładamy świeże owoce, np. maliny lub truskawki.

Ciasto princessa – deser o smaku wafelków

Ciasto princessa nawiązuje do popularnych wafelków princessa kokosowa, pokrytych białą czekoladą. Co prawda w oryginalnych słodyczach nie ma dżemu owocowego, ale jego dodatek sprawia, że ciasto jest doskonale wyważone. W efekcie nadal dominujące są kokos i biała czekolada, ale w tle delikatnie czuć słodko–kwaśny smak malin. W podobny sposób zrobicie desery o smaku innych batoników, ciasteczek i cukierków, takie jak:

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne