Potrawka z warzyw strączkowych

Ocena:

4.46 (190)

  • 35 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut
Porcja: 230 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • puszka krojonych pomidorów
  • szczypta cukru
  • puszka białej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
  • łyżeczka curry w proszku
  • łyżka suszonego majeranku
  • łyżeczka kminku
  • sól
  • pieprz

Potrawka z warzyw strączkowych - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka. Czosnek obrać, drobno posiekać. Na gorącym oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek, wymieszać i dusić razem około 5 minut. Dodać pomidory wraz z zalewą, przyprawić szczyptą cukru i dusić kolejne 5 minut.
  • Fasolę i kukurydzę osączyć z zalewy, dodać do potrawy, wlać gorący bulion, przyprawić chili, curry, majerankiem, kminkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszać i dusić około 15 minut. Podawać z białym pieczywem.
  • Nasza rada: Ta potrawa daje duże pole do popisu: zamiast kukurydzy możesz dodać czerwoną fasolkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Danie będzie bardziej sycące, jeśli do zeszklonej cebuli dodasz kawałki boczku, wędliny, kiełbasy lub resztek pieczeni.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne