Przepis kulinarny na grzyby marynowane: podgrzybki z czosnkiem
Składniki:
1/2 kg podgrzybków
1/4 szklanki oliwy
6 ząbków czosnku
łyżeczka kwasku cytrynowego
mały pęczek natki
sól
pieprz
Podgrzybki z czosnkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Grzyby dokładnie oczyścić, umyć, odciąć trzony. Większe grzyby przeciąć na pół. Stale mieszając, smażyć grzyby na 2 łyżkach gorącej oliwy (na ostrym ogniu) wraz z czosnkiem przez 3 minuty. Dodać kwasek cytrynowy, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć przez kolejne 3 minuty.
Zdjąć z ognia i dodać posiekaną natkę. Włożyć do wyparzonych słoików. Do każdego z nich wlać po
łyżeczce oliwy, zakręcić i dwukrotnie pasteryzować po 10 minut – najpierw w temp. 100°C, a po upływie
48 godzin w 95°C.
Sałatka z grzybów
Można ją przyrządzić nie tylko z podgrzybków, ale też z innych grzybów leśnych bądź ich mieszanki.
Oprócz natki pietruszki dodajemy np. kolendrę.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!