Podgrzybki z czosnkiem

Ocena:

4.49 (175)

  • 48 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
Przepis kulinarny na grzyby marynowane: podgrzybki z czosnkiem

Składniki:

  • 1/2 kg podgrzybków
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 6 ząbków czosnku
  • łyżeczka kwasku cytrynowego
  • mały pęczek natki
  • sól
  • pieprz

Podgrzybki z czosnkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
  • Grzyby dokładnie oczyścić, umyć, odciąć trzony. Większe grzyby przeciąć na pół. Stale mieszając, smażyć grzyby na 2 łyżkach gorącej oliwy (na ostrym ogniu) wraz z czosnkiem przez 3 minuty. Dodać kwasek cytrynowy, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć przez kolejne 3 minuty.
  • Zdjąć z ognia i dodać posiekaną natkę. Włożyć do wyparzonych słoików. Do każdego z nich wlać po
  • łyżeczce oliwy, zakręcić i dwukrotnie pasteryzować po 10 minut – najpierw w temp. 100°C, a po upływie
  • 48 godzin w 95°C.
  • Sałatka z grzybów
  • Można ją przyrządzić nie tylko z podgrzybków, ale też z innych grzybów leśnych bądź ich mieszanki.
  • Oprócz natki pietruszki dodajemy np. kolendrę.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne