Porady
CUKIER KOKOSOWY
Cukier kokosowy pozyskiwany z palmy kokosowej to świetna alternatywa dla tradycyjnego rafinowanego cukru. Posiada niższy indeks glikemiczny, który zawdzięcza głównie inulinie. Inulina stymuluje wzrost bifidobakterii, przywracających naturalną florę jelitową. Na korzyść cukru kokosowego przemawia również zawartość potasu, cynku, żelaza i wapnia. Cukier kokosowy zawiera krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SFCA), które wzmacniają odporność oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi (głównie kwas masłowy). Działa również antyoksydacyjne dzięki polifenolom, flawonoidom oraz antocyjanidynom.
Czy wiesz, że:
Cukier kokosowy powstaje poprzez wysuszenie nektaru z kwiatów palmy kokosowej. Nektar ma konsystencję zbliżoną do miodu.
KOMOSA RYŻOWA
Quionoa, to nazywana też przez Inków świętym ziarnem oraz matką zbóż, trójkolorowa komosa ryżowa. Jest doskonałym zamiennikiem ryżu. Zawiera pełnowartościowe białko, dostarczające wszystkie aminokwasy egzogenne, zatem jest idealna dla wegan, wegetarian oraz kobiet w ciąży. Obecne w komosie saponiny wspomagają odporność na wirusy, grzyby i przeciwdziałają stanom zapalnym oraz alergiom. Natomiast nienasycone kwasy tłuszczowe, regulują poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi, a także działają przeciwmiażdżycowo. Zawiera również błonnik oraz posiada niski indeks glikemiczny wiec jest polecana osobom chorym na cukrzycę. Wskazana dla osób unikających glutenu.
Czy wiesz, że:
Rok 2013 został ogłoszony przez ONZ międzynarodowym rokiem komosy ryżowej, akcja została wsparta przez FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa). Celem było zwiększenie świadomości na temat wartości odżywczych w komosie ryżowej, oraz roli komosy ryżowej w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego na świecie.
Ceny :
Cukier kokosowy BIO 150 g 5,99 pln
Komosa ryżowa trzykolorowa BIO 100 g 5,99 plnDostępne w sklepie na www.purella.pl oraz w Rossmann