Getty Images
5 (13)
Placki z batatów to smaczne i chrupiące danie, któremu nie sposób się oprzeć. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, możemy więc podać je na obiad, kolację, a nawet zabrać jako przekąskę do pracy lub szkoły. Są świetną alternatywą dla klasycznych ziemniaczanych, a ponieważ są słodkie, uwielbiają je dzieci. Poniżej podajemy przepis na pieczone placki ziemniaczane z batatów.
bataty (słodkie ziemniaki) 1 kg
cebula 200 g
czosnek 10 g
jajka kurze 2 szt.
mąka pszenna 40 g
mąka ziemniaczana 20 g
sól 5 g
pieprz 0.5 g
słodka papryka 4 g
oliwa z oliwek 10 ml
Bataty obieramy i myjemy. Obieramy cebulę i czosnek. Bataty i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach (możemy również zetrzeć warzywa na dużych oczkach, będą wtedy przypominały szwajcarskie placki rosti), czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
Do miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy na jednolitą masę. Jajka wlewamy do startych warzyw, wsypujemy mąkę, dolewamy oliwę i dobrze mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a następnie łyżką nakładamy jednakowe porcje startych batatów, formując okrągłe placki. Pieczemy 40 minut do czasu, aż brzegi placków będą rumiane. Podajemy lekko przestudzone.
Chrupiące placki z batatów świetnie smakują z dodatkiem sosu czosnkowego i świeżej bazylii. Możemy podać je także ze śmietaną i pomidorami lub w wersji na słodko, z odrobiną cynamonu i ulubionymi owocami.