Pizza z trzema serami, boczkiem i gruszką

Ocena:

4.46 (200)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pizza z trzema serami, boczkiem i gruszką to łatwa i sycąca przekąska o wytrawnym smaku. Gruszka nadaje pizzy soczystości. Wypróbujcie przepis podczas rodzinnych spotkań.

Składniki:

  • mąka  170 g

  • drożdże  25 g

  • oliwa z oliwek  2 łyżki stołowe

  • sól  0.5 łyżeczki

  • cukier  0.5 łyżeczki

  • woda  2 łyżki stołowe

  • mascarpone  600 g

  • miód  0.5 łyżeczki

  • rozmaryn  0.5 łyżeczki

  • gruszki  2 szt.

  • mozzarella  50 g

  • przyprawa do pizzy  1 szczypta

  • ser pleśniowy  3 łyżki stołowe

  • boczek  2 plastry

Pizza z trzema serami, boczkiem i gruszką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Na mąkę kruszymy drożdże, dodajemy cukier, oliwę i wodę, mieszamy, dodajemy sól i wyrabiamy rękami. Nie musimy czekać, aż wyrośnie. Ciasto od razu formujemy ręcznie na kształt okręgu i układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Mascarpone mieszamy z miodem i rozmarynem i rozprowadzamy na cieście. Pieczemy 8–10 min lub do momentu, aż brzegi będą złotobrązowe i chrupiące.
  • Krok 2: Wyjmujemy z piekarnika. Z obranych gruszek pokrojonych na ćwiartki usuwamy rdzeń i kroimy pionowo na cienkie plasterki. Podpieczone ciasto posypujemy połową porwanej mozzarelli, układamy gruszki, posypujemy resztą mozzarelli.
  • Krok 3: Posypujemy przyprawą do pizzy, pokruszonym serem pleśniowym i układamy usmażone na chrupko i pokruszone plastry boczku. Pieczemy przez ok. 5 min lub do czasu, aż ser się rozpuści na środku i lekko zrumieni na brzegach.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne