10 dag mieszanki liści rukoli, baby szpinaku i liści bazylii
pieprz
łyżka soku z cytryny
Pizza z prosciutto i zielonymi liśćmi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mąkę mieszamy z 1/4 łyżeczki soli i łyżką oliwy. Drożdże rozpuszczamy w 70 ml letniej wody, odstawiamy na 10 min. Do pozostałej mąki dodajemy mieszaninę. Powoli wyrabiamy ciasto, zagniatając przez 15 min. Przykrywamy i odstawiamy na 1–2 godz. Pomidory obieramy ze skóry, usuwamy pestki, kroimy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pomidory, cebulę, czosnek, dodajemy peperoncino, cukier i szczyptę oregano. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10–12 min, aż sos zgęstnieje. Przecieramy przez sito lub miksujemy. Ciasto formujemy palcami. Możemy także jak wprawni „pizzerzy”, trzymając ciasto oburącz, rozciągać, obracając nim kilkakrotnie wokół własnej osi i podrzucając do góry. Ciasto powinno mieć ok. 25 cm średnicy i ok. 3 mm grubości. Placki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, lekko posmarowanym olejem. Ciasto smarujemy sosem, pieczemy 15 min w temp. 210–250°C. Pizze wysuwamy z pieca, nakładamy prosciutto porwane na paski i odsączoną mozzarellę pokrojoną w plasterki. Rozkładamy pomidorki, skrapiamy wszystko octem balsamicznym i oliwą. Wsuwamy do pieca. Po 3–5 min ser powinien się roztopić, a pomidory lekko skarmelizować. Na upieczoną pizzę nakładamy mieszankę zielonych liści i skrapiamy sosem utartym z soli, pieprzu, soku z cytryn sycylijskich i oliwy.
Zobacz podobne przepisy : Rigatoni z bakłażanem i pomidorami