Adobe Stock
0 (0)
Pisco sour to niesamowicie orzeźwiający, słodko-kwaśny drink z Ameryki Południowej. Skrywa w sobie alkohol typu brandy, sok z cytryny, syrop cukrowy oraz białko jajka. Całość wzbogacona jest o kilka kropel ziołowej nalewki – angostury. Pisco sour to nie tylko smaczny, ale także wyjątkowo elegancki koktajl. Warto podać go podczas uroczystych spotkań.
brandy 60 ml
sok z cytryny 25 ml
syrop cukrowy 20 ml
białka 1 szt.
lód 3 szt.
nalewka 0.5 ml
Cytryna: myjemy ją, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Owoc kroimy na pół i wyciskamy z niego sok. Do przygotowania koktajlu będzie nam potrzebne 25 ml płynu.
Pisco sour: do shakera wlewamy 25 ml soku z cytryny, syrop cukrowy, białko oraz alkohol typu brandy – pisco. Dodajemy kostki lodu. Całość należy energicznie wstrząsnąć.
Podanie: pisco sour wlewamy do szklanki i dodajemy kilka kropli ziołowej nalewki – angostury.
Porady
- Pisco sour rewelacyjnie prezentuje się podane z plasterkiem cytryny lub limonki. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby posypać je dodatkowo niewielką ilością mielonego cynamonu. Fani ostrych smaków mogą użyć ostrej papryczki chili.
- Brzeg szklanki polecamy wcześniej pięknie udekorować. Wystarczy pokryć go niewielką ilością soku z cytryny lub limonki. Następnie odwracamy naczynie do góry dnem i kładziemy na talerzu pokrytym cukrem. W ten sposób uzyskamy elegancką ozdobę (tzw. crusta) przypominającą kryształki lodu.
- Pisco to napój alkoholowy, który powstaje z winogron. Jest on wyjątkowo popularny w Ameryce Południowej, a szczególnie w Chile oraz Peru. Wyróżnia się delikatnym smakiem i cytrusowym aromatem. Bez problemu kupimy go w supermarkecie lub sklepie z alkoholami.
- Syrop cukrowy z łatwością zrobimy sami. Należy wtedy połączyć 100 g cukru z 100 ml wody. Całość podgrzewamy w rondelku i gotujemy przez ok. 2 minuty. Zdejmujemy garnek z ognia. Płyn odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wlewamy go do czystej butelki. Syrop cukrowy przechowujemy w lodówce.
- Pisco sour podajemy w szklance typu tumbler. Charakteryzuje się ona grubym, szerokim dnem oraz prostymi ściankami. W naczyniu serwujemy również takie popularne koktajle alkoholowe jak old fashioned drink lub jabłkowa rumba.
- Peruwiański drink z łatwością wykonamy w wersji wegańskiej. Pomijamy wtedy dodatek białka. Warto zaznaczyć, że niektórzy zamieniają go na niewielką ilość aquafaby – wody pozostałej po gotowaniu ciecierzycy.
- Angostura to ziołowa nalewka, która cechuje się intensywnym korzennym aromatem. Wykorzystywana jest do przygotowania wielu rożnych drinków. Produkt znajdziemy z pewnością w sklepach barmańskich. W ostateczności możemy zastąpić ją campari. W takim wydaniu pisco sour będzie odznaczać się wyrazistą nutą cytrusową.
- Cytrynę z powodzeniem zamienimy na limonkę. Owoce charakteryzują się podobnym aromatem i smakiem.